Patuljasti šnaucer – Priča o našim ljubimcima

Poreklo:

Najstariji zapisi koji se tiču stvaranja Patuljastog šnaucera potiču iz XIX veka. Uzgajani su da bi radili na farmama – ubijali pacove i druge štetočine koje su se šunjale oko ambara i uništavale letinu. Na samom početku, korišćeno je nekoliko malih rasa u ukrštanju sa standardnim Šnaucerom, sa ciljem da se napravi identična minijaturna verzija tog visoko cenjenog psa. Mali psi su mogli da se zavuku gotovo svugde i imali veće šanse da uhvate brze glodare. Međutim, uvođenjem Pinča, Pudle i sličnih pasa u uzgojni program dovelo je do promene boje krzna, tako da su odgajivač bili primorani da isključuju mnoge štence koji su se rađali beli ili sa nepravilnom šarom. Prvi Patuljasti šnaucer zaveden je 1898. godine, a naredne godine pojavio se na izložbama. Neustrašivi i nepokolebljivi maleni psi koristili su se ne samo kao lovci na štetočine, već i kao čuvari stada, manjih farmi i porodica. 

Karakter:

Patuljasti šnauceri su poznati po svom živahnom temperamentu. Energični su, razigrani i veseli, poput male dece. Jako su privrženi ljudima sa kojima žive. Oni zahtevaju pažnju od svojih vlasnika, traže igru i u tome umeju da budu drski i tvrdoglavi. Vole da pokazuju svoju superiornost, posebno pred drugim psima, što može da bude opasno za malenog Šnaucera koji izaziva čak i zastrašujuće krupnijeg psa i donosi sebi više nevolje nego što je zaista tražio. Zato je važno da se štene socijalizuje među drugim psima, ali čak ni tada nije garantovano da će uvek i bezuslovno prihvatiti i voleti svakog psa kojeg sretne.Prema ljudima je obično prijateljski nastrojen, iako ume da bude pomalo rezervisan prema strancima. Patuljasti šnaucer je divan prijatelj i kućni ljubimac. Ima tendenciju da preterano laje, ali uz pravilno vaspitanje, to ne mora da bude toliko iritirajuće kao što je slučaj sa nekim drugim malim psima. Pored toga, lavež nije u toliko visokim tonovima. Odličan je čuvar i mišolovac. Spada među najinteligentnije pse, brzo uči i lako se trenira. Potrebno mu je mnogo mentalne stimulacije i, ako mu je dosadno, lako pada u depresiju ili postaje zlovoljan. To ga čini psom koji zahteva predanog vlasnika koji ima vremena da se bavi svojim ljubimcem. Svu pažnju koju dobija maleni pas vraća svojoj porodici lojalnošću i beskrajnom ljubavlju.

Nega:

Patuljasti šnaucer može da živi u stanu, kao i u kući sa dvorištem. Energičan je i zahteva mnogo igre i pažnje. Dlaka se lako održava, povremeno trimuje i šiša, ali malo linja. Dovoljno je četkati ga dva puta nedeljno. Nema karaktenstičan miris i nema razlog kupati ga cesto.

Zgodan je za porodice sa malom decom, jer ume da razvije visok stepen tolerancije za sve pripadnike svoje porodice. Jede malu količinu hrane, tako da mu se bez mnogi problema može priuštiti najkvalitetnija hrana! S obzirom na njegovu veličinu, može da prati svog vlasnika svugde.

Zdravlje:

Postoje predispozicije za dijabetes, oboljenja bubrega i jetre, Fon Vilebrandovu bolest zatim nasledna oboljenja očiju, a česte su alergije koje su manifestuju promenama na koži. Živi oko 15 godina i ne pokazuje znake starosti do kasnih godina. Treba voditi računa da se psu ne daje više hrane nego što mu je neophodno, jer se lako goji.

AKO IH NE MOŽEŠ ZASENITI BRILJANTNOŠĆU, ONDA IH ZBUNI DRSKOŠĆU

Ova pričica prilično dobro oslikava karakter Patuljastog šnaucera:

Imućan gospodin je rešio da ode na safari u Afriku. Sa sobom je poveo svog vernog ljubimca, Patuljastog šnaucera. Jednog dana, Šnaucer se zaigrao jureći leptire i nedugo potom otkrio je da se izgubio. I tako, lutajući okolo, primetio je leoparda kako mu se trčeći približava, sa očitom namerom da ga smaže za ručak. Šnaucer je pomislio: “U redu sad sam u velikoj nevolji! Onda je primetio gomilu kostiju tu na zemlji u blizini, i odmah je seo dole i počeo da ih glođe, leđima okrenut zahuktaloj mački.

Baš pre nego što se leopard spremio da skoči na njega Šnaucer reče naglas: “Čoveče, ovo je bio baš ukusan leopard, pitam se ima li ih još u blizini, još sam gladan.” Čuvši to, leopard zaustavi svoj napad u pola skoka i prestrašen pоbeže u obližnji šumarak. “Vau” reče leopard “To je bilo baš blizu, zamalo da me pojede Šnaucer.”

Za to vreme, majmun, koji je čitavu situaciju pratio sa obližnjeg drveta, pomisli da bi mogao da svoje saznanje dobro iskoristi i menja informaciju za leopardovu zaštitu. I tako, on krene za leopardom. Šnaucer, videvši ga kako velikom brzinom juri za leopardom, odmah ukapira o čemu se rdai. Ali nije mu vredelo da beži jer bi ga leopard začas stigao.

Majmun ubrzo stiže leopard i ukratko mu objasni kako ga je Šnaucer prevario.

Leopard je je bio besan jer je ispao takva budala i reče: ”Hajde Majmune, skoči mi na leđa da i ti vidiš šta ću da uradim tom lukavom psu.” Šnaucer, videvši leopard i majmuna kako mu se približavaju u punom trku pomisli: “Šta ću sad da radim? Moram da smislim nešto i to brzo”. I umesto da beži pas sede leđima okrenut napadačima, pretvarajući se da ih nije video… i baš kad su mu se približili taman toliko da ga čuju, on reče: “Pa dobro gde je više taj Majmun? Poslao sam ga pre pola sata da mi uhvati još jednog leoparda.”